www.PREMOŽENJE.com

Bogat ne postaneš s tem, kar zaslužiš, temveč s tem, česar ne zapraviš. (Henry Ford 1863-1947)

02 2009

“Cena zlata se bo več kot podvojila”

Eric Sprott, ustanovitelj in predsednik kanadske finančne družbe Sprott Asset Management , je lani marca napovedal sesutje bančnih delnic, zdaj pa napoveduje, da se bodo zaradi začetka ameriške gospodarske depresije cene zlata več kot podvojile, poroča Bloomberg.

Kaj je short-selling?
Short-selling oziroma prodaja na kratko špekulantom omogoča, da zaslužijo z delnicami, ki jim bo vrednost padla. Delnice si sposodijo, ko je njihova cena visoka in jih takoj prodajo, kasneje pa jih kupijo ceneje.

Čaka nas serija finančnih katastrof
V letih, ki so pred nami, nas čaka serija finančnih katastrof, cene zlata pa bi se utegnile povzpeti na več kot 2.000 dolarjev za unčo, pravi Sprott (zdaj je cena približno 900 dolarjev). Sprott sicer upravlja 4,5 milijard dolarjev vredno premoženje, od lanske pomladi pa kupuje predvsem zlate palice in delnice proizvajalcev zlata, po drugi strani pa delnice finančnega sektorja prodaja na kratko.

Kupuje surovo zlato, ostalo prodaja na kratko
Od marca lani je cena zlata nekoliko upadla, Sprott pa zdaj kupuje še več delnic proizvajalcev zlata in zlato, vse ostale delnice pa prodaja na kratko. Po njegovi oceni obstaja možnost, da ameriškemu finančnemu ministrstvu ne bo uspelo zbrati dovolj denarja na mednarodnem trgu, ker zdaj vse države uporabljajo denar za umirjanje finančne krize na domačih trgih, s tem pa bi se nestabilnost gospodarstva še povečala.

Delnice proizvajalcev zlata poskočile v treh mesecih
Cene delnic proizvajalcev zlata so se v zadnjih treh mesecih skoraj podvojile. Naraščajoče povpraševanje so izkoristile družbe kot so Newmont Mining Corp. in Kinross Gold Corp. , ki so izdale nove delnice. Peter Munk, predsednik Barrick Gold Corp. pravi, da ga premožni investitorji, ki želijo zaščititi svoj kapital, oblegajo s klici.

vir:finance-on.net


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

« »