www.PREMOŽENJE.com

Bogat ne postaneš s tem, kar zaslužiš, temveč s tem, česar ne zapraviš. (Henry Ford 1863-1947)

02 2009

Zlato je včeraj doseglo rekordno ceno v evrih, in sicer 725,55 evra za unčo (31,1 grama), oziroma 23,327 evra za gram

Cena zlata se je sredi januarja pričela hitro vzpenjati. Včeraj zgodaj zjutraj pa smo za eno unčo (31,1 grama) zlata morali odšteti toliko kot še nikoli doslej; 725,55 evra.

Organizacija GFMS, ki se ukvarja z raziskovanjem trga dragih kovin trdi, da bomo v letošnjem letu priče nadaljevanju vzpona cene zlata, ki naj bi dosegla 1.260 dolarjev za unčo (31,1 grama).

Ne samo zunanji dejavniki ampak tudi čedalje dražji izkop, poganjata ceno navzgor. Cena izkopa se je, po poročanju GFMS, med septembrom in decembrom 2008 dvignila s 472 na 591 ameriških dolarjev na unčo, ki danes na borzi stane dobrih 900 dolarjev, oziroma 703 evre.

Zlato draži več dejavnikov

Del vzpona gre pripisati krepitvi ameriškega dolarja v primerjavi z evrom, saj je dolar primarna valuta z trgovanje z zlatom.

Večji del dviga cene zlata gre pripisati negotovosti na svetovnih kapitalskih trgih, zaradi česar se vlagatelji čedalje bolj navdušujejo nad zlatom, ki je po mnenju mnogih branik vrednosti.

Svoje je dodala tudi upadanje izkopa zlata. Lani je bilo izkopanih 2.385 ton zlata, kar je 3,6 odstotka manj kot leto poprej. Precej manj od načrtov so lansko leto prodajale tudi centralne banke.

Zlato je bilo v dolarjih že precej dražje, ne pa v evrih

Zlato je v ameriških dolarjih svoj rekord doseglo lansko pomlad. To pa je bil tudi čas, ko je bil ameriški dolar v primerjavi z evrom vreden najmanj v zgodovini. Takratnih 1023,5 dolarja za unčo, kolikor je bila 17. marca 2008 rekordna cena je bilo, preračunano, vrednih 652 evrov.

Od takrat se je ameriški dolar precej okrepil, cena zlata, ki se je vmes znižala na 700 dolarjev, pa je ob koncu leta nadaljevala svojo, novembra začeto pot navzgor. Dolar se letos v primerjavi z evrom krepi že skoraj ves čas. Oboje, ki je plod še precej več dejavnikov, pa je privedlo do najdražjega zlata za nas, ki ga kupimo z evri.

vir: finance-on.net


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

« »